Vuoden 2021 IT-trendit

Kirjoittanut Panu Palmu 1/2021

IT_trends_etevatKäyn läpi tässä blogissa kolme erilaista trendiä, jotka tulevat nousemaan vahvasti esiin vuonna 2021. Nämä asiat tulevat vaikuttamaan yritysten IT-ympäristön vaatimuksiin ja IT-palveluiden tarpeisiin, sekä näiden vaikutuksiin arjessa. Etätyöskentely, pilvipalveluiden integroiminen ja kirsikkana kakun päällä, Apple Silicon -prosessorit.

 

Etätyöskentely

Vuosi 2020 muistetaan monen ikävän ja hämmentävän asian lisäksi siitä, että etätyöskentelystä tuli vakio. Koronan aikanaan helpottaessa etätyöskentely tulee jäämään isoksi osaksi työelämän arkea. Etevän asiakaskunnassa etätyöskentelyvalmiudet olivat jo yllättävän hyvällä tasolla. Maaliskuussa 2020, kun ihmiset jäivät koteihinsa työskentelemään, meillä ei ollut yhtään ruuhkaa asiakaspalvelussa. Ihmiset olivat jo tottuneita etätyöskentelyyn ja työkalut toimivat.

Ilmiöitä ja ajatuksia etätyöskentelystä vuodelta 2020

        1. Etätyöskentely mahdollistaa maantieteellisesti laajemman rekrytoinnin 
        2. Etätyöskentely vaikuttaa ihmisten päätökseen valita asuinpaikka ja tätä kautta asuntomarkkinoihin
        3. Etätyöskentely tuo tasavertaisuutta: Ujojen on helpompi saada asiansa sanottua ja kaikki kuulevat puhujan, koska päälle huutaminen ei ole mahdollista
        4. Etätyöskentely rohkaisee keksimään uusia työskentelytapoja, tuotteita ja palveluja (kuten Etevän tietoturvakoulutus palveluna)

Mitä etätyöskentely on tarkoittanut sinulle? Etevällä on huomattu hyvinä ja huonoina puolina mm. seuraavia asioita:

Hyvät puolet

        • Ajan säästö työmatkoissa
        • Vapaus valita työpaikka ja ympäristö
        • Toimiston hälinän ja keskeytysten puute

Huonot puolet

        • Huono työergonomia
        • Hyötyliikunta on vähentynyt
        • Sosiaaliset kohtaamiset ovat vähentyneet
        • Yhteishengen aistiminen ja rakentaminen on vaikeutunut
        • Jotkin työskentelyprosessit ovat vaikeutuneet


Etevat_pilvipalvelut_2

Pilvipalvelut ja niiden integroiminen

Onko organisaatiosi tilanteessa jossa olette ottaneet helppokäyttöisiä ja työntekoa helpottavia pilvipalveluita käyttöön, mutta nyt esim. asiakastietoja ylläpidetään monessa järjestelmässä? Ette ole yksin. Pilvipalveluiden integroiminen on asia, joka tulisi ottaa huomioon ennen järjestelmän käyttöönottoa. Pitääkö jotain pohjatietoa (esim. asiakastieto) saada synkronoitua järjestelmien välillä vai pitääkö jotain tietoa saada vietyä prosessissa eteenpäin (esim. myynnistä laskutukseen). Tällaisiin haasteisiin törmää moni yritys. Vaihtoehtoja haasteiden ratkaisuun:

        1. Käyttää palvelujen omia integraatiota (usein ns. Appeja) hyödyksi
        2. Käyttää yleisintegraatiopalveluja kuten Zapieria tai Dell boomi
        3. Käyttää API -rajapintoja hyödyksi (vaatii yleensä koodausapua ja kustantaa selkeästi enemmän, mutta on monipuolisempaa)
        4. Käyttää Microsoftin integraatiotyökaluja (Kuten Microsoft Power Automate tai Microsoft Azure Logic Apps)
        5. Vaihtaa järjestelmästä toiseen, jos toisesta löytyy paremmat työkalut integroimiseen

Me Etevällä ratkaisemme asiakaspalvelujärjestelmän, viestintäjärjestelmän ja webinaaripalvelun integroimisen tällä hetkellä Zapierilla. Tämä ei palvele täydellisesti, joten pyrimme siirtymään alku vuoden aikana Microsoftin integraatiotyökaluihin ja samalla ottamaan käyttöön Power BI -raportit. Meillä Power BI -osaamista löytyy Etevän omalta tekniseltä asiakaspäälliköltä, Sami Falckilta!

 

Apple_M1

 

Apple Silicon

Kirjoitin Etevän blogissa aiemmin siitä, että Apple siirtyy käyttämään tietokoneissaan itse kehittämiään Apple Silicon ARM -pohjaisia M-sarjan prosessoreita, siirtyen pois Intelin x86 -prosessoreista.

Lehdistö ja käyttäjät ovat olleen innoissaan ensimmäisen sukupolven koneista ja Applen tulevaisuus näyttää erittäin valoisalta tämän osalta. Intelille tämä on suuri menetys. Applen on maailman neljänneksi suurin tietokoneiden valmistaja (ja suurin jos iPadit lasketaan mukaan).

Intelin osalta erityisen huolestuttavaa tästä tekee se, että tämä antaa paljon vauhtia myös ARM-pohjaisille Windows -laitteille. Microsoftin Surface Pro X toimii jo Qualcomin Snapdragon ARM -prosessorilla tarjoten mm. paremman akun keston. Microsoftin toteutus ohjelmistopuolella ei ole ollut yhtä vakuuttava kuin Applen, mutta Applen menestys voi motivoida muut tietokone- ja komponenttivalmistajat kehittämään ARM-pohjaisia Windows-laitteita isommalla panostuksella. Qualcomin johto kertoo Applen M1 -prosessoreiden validoivan "Windows on Arm" -ajattelun.

Arm -pohjaisten prosessorien hyötyjä ovat mm.

        • Aina päällä (kuten iPad tai älypuhelin)
        • 4G/5G yhteys aina päällä
        • Erikoistoiminnot (esim. sormenjälkitunnistin samalla piirillä)
        • Parempi akun kesto / pienempi virran kulutus / vähemmän lämpöä
        • Applen tapauksessa enemmän laskentatehoa

Tämä muutos tulee vaikuttamaan tietokoneisiin tulevaisuudessa todennäköisesti todella paljon.

 

New call-to-action

Topics: etätyö, pilvipalvelut, ARM, Apple Silicon

Haluatko kuulla uusista blogijulkaisuista ensimmäisenä? Tilaa ilmoitukset!

Jaa somessa

 

Mistä asioista haluaisit kuulla lisää? 

Apple vaihtaa Intelin prosessorit ARM pohjaisiin Apple Silicon prosessoreihin

Apple julkaisi 10.11.2020 ensimmäiset Apple Silicon tietokoneet, jotka käyttävät Applen omia ARM-pohjaisia M1-prosessoreja. Lue miten tämä vaikuttaa Applen...

Pilvipalvelut vertailussa - Tärkeimmät pilvipalvelut yrityksille

Vertailemme yrityksille ja organisaatioille suunnattuja pilvipalveluja, kuten Microsoft 365 ja Google Workspace -palveluja keskenään selvittääksemme, mikä on...

Kuinka mahdollistaa etätyö organisaatiolle ja huolehtia tietoturvasta

Miten erilaiset yrityskohtaiset ohjelmisto- ja laiteratkaisut vaikuttavat etätyöhön. Jokaisella organisaatiolla on omanlaisensa yhdistelmä paikallisia ratkaisuja ja...