Miksi varmuuskopiointi on tärkeää - Näin turvaat tiedostosi

Kirjoittanut Panu Palmu 10/2019

 

backup_tieoturva

Varmuuskopiointi ei ole konseptina uusi, joten miksi tietojen varmistaminen ontuu niin monella? Tämä blogi luo katsauksen varmuuskopioinnin eri osa-alueisiin. 

Tietokoneen varmuuskopiointi 

Jokaisella tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella on tiedostoja ja tietoja, jotka olisi hyvä varmuuskopioida. Osa tiedoista ei ole välttämättä niin tärkeitä, mutta osalla on liiketoiminnallista tai tunnepitoista arvoa.  

Miksi tiedostot pitää varmuuskopioida? Tässä muutama esimerkki: 

      • Tietokone häviää tai varastetaan
      • Tietokoneen tallennuslevy (SSD tai kovalevy) hajoaa
      • Ransomware -tyyppinen haittaohjelma salaa tiedostot ja tekee ne käyttökelvottomiksi

 

Tietojen varmuuskopiointi

Tiedostot voidaan varmuuskopioida usealla eri tavalla. Yleisimpiä ovat.

      • Varmuuskopiointiin käytetään usb-muistia
      • Tietokoneella on varmistusohjelmisto, joka varmistaa tiedostot tietyistä kansioista internetin kautta sitä mukaan, kun tiedostot muuttuvat tai uusia syntyy
      • Tiedostot tallennetaan aina tiettyyn kansioon, josta ne synkronoituvat esimerkiksi Dropbox-palveluun tai yrityksen verkkolevylle (tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi työpöydällä olevat tiedot eivät kopioidu)

Näistä kannattaa käyttää kahta eri mallia samanaikaisesti. Itselläni hajosi juuri ulkoinen kovalevy, kun yritin palauttaa tiedostoja. Sain palautettua tiedostot internetin kautta, mutta siinä kesti vuorokausi. Kannattaa ehdottomasti varmuuskopioida myös Dropboxin tyyppisten palvelujen tiedostot omalta koneelta vielä esimerkiksi usb-kovalevylle. Applen käyttäjien on suositeltavaa käyttää TimeMachine-toimintoa salauksen kera. 

Levynsalaus

Jos ostat uuden tietokoneen ja levynsalausta ei ole erikseen laitettu päälle, pääsee tiedostoihin käsiksi kuka tahansa, joka saa laitteen haltuunsa. Lue alempaa "Identeettivarkaus on todellinen uhka, kun tietokone häviää-otsikon altamiksi tämä on tärkeää. 

Tavallinen tietokoneen käyttäjä ei usein tiedä, miten hoidetaan tiedostojen salaaminen, eli miten levynsalaus laitetaan päälle. Varsinkin yrityksissä varmuuskopioinnin ymmärtää jo moni, mutta siitäkään eivät kaikki osaa pitää huoltaValitettavasti suuri osa ihmisistä ei ymmärrä, osaa tai jaksa hoitaa tietojen varmuuskopiointia. 

Aikanaan levynsalaus piti toteuttaa erillisellä ohjelmistolla, mikä hidasti tietokonetta. Nykyään sen voi laittaa helposti päälle Windows- tai Apple-tietokoneessa ilman erillistä veloitusta. Yritysten pitäisi toteuttaa levynsalaus keskitetysti eikä missään tapauksessa jättää sitä käyttäjien harteille. Muun muassa iPhonet ovat nykyään heti paketista tullessaan salattuja, samoin monet Android-puhelimet. 

 

 

 

Pilvitallennus_Backup_tietoturva

 

Palvelimien ja pilvipalveluiden varmuuskopiointi 

Yrityksellä on yleensä yhteiset tiedostot omalla palvelimellaan perinteisellä verkkolevyllä tai pilvipalvelussa, joita ovat esimerkiksi Dropbox, OneDrive ja ShareFile. 

Nämä ovat keskitettyjä tiedostojen tallennuspaikkoja eivätkä vaadi toimenpiteitä käyttäjältä. IT-osaston tulee huolehtia, että palvelut ja tiedostot ovat varmuuskopioituna. Omat palvelimet ja niiden sisältö tulee kuitenkin varmuuskopioida paikallisesti sekä verkon yli toiseen sijaintiin. Valitettavan monella organisaatiolla nämä Off-Site varmuuskopiot puuttuvat täysin.

Omilla palvelimilla on yleensä yhteisten tiedostojen lisäksi myös palvelinohjelmistoja kuten toiminnanohjausjärjestelmä. Palvelimen varmuuskopion pitäisi varmistaa tiedostojen ja tietokannan lisäksi myös itse toiminnallisuus. Hätätilanteessa pitäisi pystyä palauttamaan tiedostojen lisäksi myös itse toiminnallisuus. Näin vältytään jopa monta päivää kestävältä asennustyöltä.

Jos haluat lisätä tietoturvaa organisaatiossasi, lue blogistamme keskeisimmät asiat mitä tulee ottaa huomioon kun lähdetään parantamaan yrityksen tietoturvaa!

Etevä varmuuskopioi asiakkaidensa palvelimia hyödyntäen mm. Veeam -varmistusratkaisua. Pidä huolta, että tiedostosi ovat turvattuna. Tutustu Etevän varmuuskopiointipalveluihin!

Tilaa varmuuskopiointi

Topics: tietoturva, varmuuskopiointi, tietoturvauhka, haittaohjelmat, levynsalaus, palvelin

Haluatko kuulla uusista blogijulkaisuista ensimmäisenä? Tilaa ilmoitukset!

Jaa somessa


 

Tarvitsetko apua varmuuskopioinnin ja tiedostojen suojaamisen kanssa? Ota yhteyttä!

Miten Vastaamon tietomurto tapahtui? Muista tietojen suojaaminen

Vastaamon tietomurto on poikkeuksellinen ja erittäin vakava. Tietomurtoja ja tiedon julkistamisia tapahtuu jatkuvasti, mutta tässä tapauksessa vuodon...

Tietokone hävisi - onko kovalevyn varmuuskopiointi tehty?

Tietokoneesi on kadonnut tai varastettu. Ostat kaupasta uuden ja asennat siihen tarvittavat ohjelmat. Lisenssikoodit löytyvät sähköposteista tai jostain...

Muista Microsoft Office 365 varmuuskopiointi - Miksi?

Microsoftin asiakas vastaa oman tiedon säilyvyydestä.Microsoft ei varmuuskopioi Office -sovellusten tiedostoja, vaan ainoastaan arkistoi niitä...