Blogi

Miksi varmuuskopiointi on tärkeää - Näin turvaat tiedostosi

Kirjoittanut Panu Palmu 25.10.2019 14:15

Varmuuskopiointi ei ole konseptina uusi, joten miksi tietojen varmistaminen ontuu niin monella? Tämä pääblogi luo katsauksen varmuuskopioinnin eri osa-alueisiin. Kirjoitan eri osa-alueista ja linkitän ne myös tähän blogiin.

varmuuskopiointi-1

Tietokoneen varmuuskopiointi 

Jokaisella tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella on tiedostoja ja tietoja, jotka olisi hyvä varmuuskopioida. Osa tiedoista ei ole välttämättä niin tärkeitä, mutta osalla on liiketoiminnallista tai tunnepitoista arvoa.  

Miksi tiedostot pitää varmuuskopioida? Tässä muutama esimerkki: 

  1. Tietokone häviää tai varastetaan
  2. Tietokoneen tallennuslevy (SSD tai kovalevy) hajoaa
  3. Ransomware-tyyppinen haittaohjelma salaa tiedostot ja tekee ne käyttökelvottomiksi

Lue blogistamme mitä varmuuskopiointiin ja tietoturvaan liittyviä toimenpiteitä tulee tehdä siltä varalta, jos tietokone häviää: Tietokone hävisi - muistitko varmuuskopioinnin ja tiedostojen salaamisen?

Palvelimien ja pilvipalveluiden varmuuskopiointi 

Yrityksellä on yleensä yhteiset tiedostot omalla palvelimellaan perinteisellä verkkolevyllä tai pilvipalvelussa, joita ovat esimerkiksi Dropbox, OneDrive ja ShareFile. 

Nämä ovat keskitettyjä tiedostojen tallennuspaikkoja eivätkä vaadi toimenpiteitä käyttäjältä. IT-osaston tulee huolehtia, että palvelut ja tiedostot ovat varmuuskopioituna. 

Omat palvelimet ja niiden sisältö tulee kuitenkin varmuuskopioida paikallisesti sekä Internetin yli toiseen sijaintiin. Valitettavan monella organisaatiolla nämä off-site varmuuskopioit puuttuvat täysin.

Omilla palvelimilla on yleensä yhteisten tiedostojen lisäksi myös palvelinohjelmistoja kuten toiminnanohjausjärjestelmä. Palvelimen varmuuskopion pitäisi varmistaa tiedostojen ja tietokannan lisäksi myös itse toiminnallisuus. Hätä tilanteessa pitäisi pystyä palautamaan tiedostojen lisäksi myös itse toiminnallisuus. Näin vältetään jopa monta päivää kestävältä asennustyöltä.

Lue blogistamme, Miksi Office 365:n palvelun tiedot tulisi varmuuskopioida. 

Lue myös blogistamme: Mikä on Ransomware? – Turvallisuutta tiedostojen suojaamiseen

 

Topics: tietoturva, varmuuskopiointi, tietoturvauhka

Lue lisää Etevän varmuuskopiointipalveluista

Tilaa uusimmat blogitekstit suoraan sähköpostiisiTilaa uusimmat blogitekstit suoraan sähköpostiisi