Apple on tehnyt suurimman tuote- ja teknologialanseerauksensa vuosiin. Apple julkaisi 10.11.2020 ensimmäiset Apple Silicon tietokoneet, jotka käyttävät Applen omia ARM-pohjaisia M1-prosessoreja. Lue miten tämä vaikuttaa Applen tietokoneita käyttäviin yrityksiin ja loppukäyttäjiin.
Sori mitä hä?
Applen tietokoneet (iMac, Mac Pro ja Macbook) ovat käyttäneet viimeiset 14 vuotta Intelin prosessoreita. Apple vaihtoi pois IBM:n PowerPC arkkitehtuurista, kun Intel meni kehityksessä ohi (teho ja virrankulutus). Tämä oli Applelle merkittävä muutos, koska prosessoriarkkitehtuurit olivat erilaiset. Tämä johti siihen, että kaikki Applen koneilla pyörivät ohjelmistot piti koodata osittain (tai kokonaan) uusiksi. Tästä seurasi ajanjakso, jolloinka vanhemmat ohjelmat toimivat hitaasti ja epävakaasti uusilla Intel-pohjaisilla koneilla. Vasta kun ohjelmisto tuki Inteliä (ja samalla PowerPC:tä), toimi ohjelma molemmilla koneilla suhteellisen mutkattomasti. Muutos tapahtui aikanaan kuitenkin hämmästyttävän hyvin.
Nyt Apple luopuu Intelin prosessoreista (ja sen x86 -arkkitehtuurista) ja vaihtaa prosessorit itse suunnittelemiinsa ARM-pohjaisiin prosessoreihin (lyhenne sanoista Advanced RISC Machines). Apple ei itse valmista piirejä. Tuotanto on ulkoistettu TSMC:lle. ARM-arkkitehtuuri on heittämällä maailman yleisin prosessoriarkkitehtuuri. Lähes kaikki mobiililaitteet sisältävät ARM-pohjaisen prosessorin. Ainoastaan iPadia isommat tietokoneet ovat jääneet pääosin ARM-arkkitehtuurin ulkopuolelle. Apple kutsuu uusia piirejä ”Apple Silicon” -nimellä.
Voit katsoa tästä 10 minuutin tiivistelmän lanseerauksesta (sivun lopusta löytyy 50min täysipitkä istunto):
Miksi Apple tekee tämän muutoksen ja mitä se tarkoittaa?
Apple on ollut monta vuotta tyytymätön Intel-prosessorien kehitykseen. Tämä pätee varsinkin lämmöntuotantoon. Apple haluaisi mm. rakentaa koneita ilman tuulettimia ja joissa olisi pidempi akun kesto. Intel-prosessoreilla tämä ei ole ollut mahdollista ilman kompromisseja. Apple on jo useita vuosia suunnitellut omat prosessorit iPhone ja iPad -laitteisiin. Prosessorit perustuvat ns. ARM-arkkitehtuuriin. Apple on ollut kehittämässä ARM arkkitehtuuria jo 80-luvulla. Ensimmäinen ARM-prosessoria käyttävä Applen laite oli Apple Newton.
Tietokoneen käyttökokemus pysyy sinänsä identtisenä. Torstaina ulos tuleva MacOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversio on täysin identtinen käyttää molemmilla arkkitehtuureilla (olemassa olevilla Intel ja juuri lanseeratuilla Apple Silicon -laitteilla). Applella on Rosetta 2 niminen ”käännösohjelmisto”, joka taustalla kääntää Intelille tehtyjä ohjelmistoja niin, että ne toimivat automaattisesti uusilla Apple Silicon Mac -koneilla. Teoriassa ohjelmistojen pitäisi vain toimia. On täysin mahdollista, että alkuun tulee haasteita yhteensopivuuden tai nopeuden kanssa. Aikanaan ohjelmistot päivittyvät tukemaan uutta arkkitehtuuria natiivisti. Nyt tapahtuvan muutoksen ero 15 vuoden takaiseen on se, että laskentatehoa on niin paljon enemmän, että ohjelmien lennosta kääntäminen ei pitäisi aiheuttaa samanlaista hidastelua.
Apple mainitsi että Adobe Lightroom päivittyy vielä tämän vuoden aikana ja Photoshop alkuvuodesta. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan muiden ammattiohjelmistoja valmistavien yritysten ilmoituksia päivityksien suhteen.
Applen tietokoneet ottivat monta askelta eteenpäin jättäen Windows -koneet taka-alalle.
Kannattaako ostaa Intel-pohjainen Mac vai odottaa?
Jos yrityksenne haluaa tuottavuutta nyt, suosittelen ostamaan nyt tarpeen mukaisen Intel-pohjaisen tietokoneen. Uudet ARM-pohjaiset koneet tuovat tiettyjä hyötyjä (akun kesto, koko, lämpö), mutta lyhyessä juoksussa ohjelmistot eivät välttämättä toimi optimaalisesti. Tämä koskee varsinkin erikoisohjelmia, kuten CAD-sovelluksia ja muita luovan alan ohjelmistoja. Jos sinulla ei ole kiire ostaa, niin odota muutama viikko ja seuraa uutisia ja vertailuja!
Ohjelmistotoimittajat tulevat tukemaan molempia arkkitehtuureja muutaman vuoden. Jokin pieni ohjelmistotoimittaja saattaa luopua aikaisemmin Intel-tuesta. Eli Intel-pohjaisen Macin osto tehotyökäyttöön voi vielä vuoden päästäkin olla järkevämpi vaihtoehto. Aika näyttää milloin mikäkin ohjelmistotoimittaja päivittää tuotteensa tukemaan uutta arkkitehtuuria. Kannattaa huomioida, että KAIKKI maailmalla käytössä olevat Macit ovat Intel -pohjaisia.
Täsmennän vielä. Laitehankinta menee ehdottomasti yrityksen erikoisohjelmistojen tarpeiden mukaan. Jos et tarvitse erikoisohjelmia (kuten CAD-ohjelmia), vaan käytät perusohjelmia (Word, selain, sähköposti), niin en näe mitään syytä miksi et voisi ostaa uutta Apple Silicon Mac-tietokonetta. Odota hetki, jos voit! Tänä vuonna ei tule muita lanseerauksia, joten esim. 16" koneen tai iMacin ostajille odotus on pidempi, jos ei halua ostaa Intel -konetta.
Apple julkaisi kolme uutta tietokonetta
Apple julkaisi 13" Macbook Airin, 13" Macbook Pro:n ja Mac Minin uudella ARM-pohjaisella M1-prosessorilla. Tehotyöasemat jäivät siis tämän lanseerauksen ulkopuolelle. Näyttäisi myös siltä, että Intel -pohjaisia Macbook Aireja ei enää jatkossa saa tilattua Applelta.
Lue lisää uusista koneista: Apple Macbook Air, Apple Macbook Pro, Apple Mac Mini
Kooste lanseerauksesta: M1 is the first Apple Silicon chip for the Mac (Engadget)
Applen valikoima on siis seuraava. Intel koneet:
- Mac Pro, iMac
- iMac Pro
- Mac Mini
- 13" Macbook Pro
- 16" Macbook Pro
Apple Silicon (M1)
- Macbook Air 13"
- Macbook Pro 13"
- Mac Mini
Intel -pohjaisia Macbook Air koneita löytyy vielä varastoista, jos niitä haluaa. Hyviä tarjouksia nyt poistuneista Intel malleista on varmasti tulossa! Kahden vuoden sisällä koko mallisto tulee olemaan Apple Silicon -pohjaisia.
Mitä hyötyä loppukäyttäjälle on tästä muutoksesta?
Applen koneet tulevat olemaan kevyempiä, pienempiä ja osassa ei ole tuuletinta, eivätkä ne lämpene nimeksikään. Laskentatehoa tulee olemaan reilusti enemmän. Akun kesto tuplaantuu kertaheitolla 15-20 tuntiin. Laitteet ovat aina päällä.
Apple on luonut omiin prosessoreihinsa (iPad ja iPhone) jo aikaisemmin erikoistoimintoja. Nämä erikoisominaisuudet kantautuvat nyt myös Mac-tietokoneisiin. Esimerkiksi tietoturvaa kohottavat toiminnot parantavat salausta ja mahdollistavat aikanaan kasvojen tunnistuksen. Erillinen videoprosessori mahdollistaa videon editointiin liittyvän prosessoimisen moninkertaisella nopeudella. Tekoälyä ja koneoppimista (machine learning) varten on oma apuprosessori. Intelin prosessorit ovat tehokkaita yleislaskimia. Niissä ei ole erikoisprosessoreja. Applen ARM-prosessorit mahdollistavat erikoistumisen ja sitä kautta moninkertaisen hypyn tehossa ja ominaisuuksissa.
ARM + Windows
Microsoft on myös kokeillut varpaita ARM-lammikossa. Microsoft Surface Pro X on ARM -pohjainen tietokone. Ongelma on, että Microsoft ei ole pystynyt ratkaisemaan yhteensopivuutta riittävän hyvällä tavalla. Applella tällaista tilannetta tuskin tapahtuu. Samoista arkkitehtuurin tuomista hyödyistä tuskin päästään kunnolla nauttimaan Windows -maailmassa vähään aikaan.
"Unlike previous attempts at ARM, Windows itself runs quite well on the Surface Pro X. But like previous attempts, Microsoft hasn’t done enough to offset the compromises this aspirational computer asks of customers."
Lue lisää aiheesta: THE VERGE - Microsoft Surface Pro X Review: Heartbreaker
Iltalukemista - Onko tää ARM isokin juttu?
Market share: In 2005, about 98% of all mobile phones sold used at least one ARM processor. In 2010, producers of chips based on ARM architectures reported shipments of 6.1 billion ARM-based processors, representing 95% of smartphones, 35% of digital televisions and set-top boxes and 10% of mobile computers. In 2011, the 32-bit ARM architecture was the most widely used architecture in mobile devices and the most popular 32-bit one in embedded systems. In 2013, 10 billion were produced and "ARM-based chips are found in nearly 60 percent of the world's mobile devices".
Katso Applen lanseeraus Youtubesta (50min).